Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor om gröna påsen och matavfall. Hittar du inte din fråga kan du fylla i formuläret, så svarar vi inom kort.

 • Vad ska jag slänga i den gröna påsen?

  För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen.

  Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, äggskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

  Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, plast och allt som ska till återvinning i den gröna påsen. Läs mer om vad som räknas som matavfall här»

 • Hur får jag de gröna påsarna?

 • Jag bor i lägenhet, hur får jag tag på gröna påsar?

  Påsarna hämtar du enkelt i din matbutik eller på kommunens återvinningscentraler.
 • Var får jag tag på en påshållare för gröna påsen?

  Du bestämmer själv hur du vill förvara din gröna påse. Det vanligaste är att göra plats för den under diskbänken. Många kök har skåpinredningar som är anpassade för sopsortering, men det går lika bra att sätta påsen i en liten hink, en glassburk i plast eller liknande. Det viktiga är att påsen får stöd. För att undvika lukt ska påshållaren inte ha något lock. Mer om sorteringslösningar kan du läsa här.

 • Var slänger jag den gröna påsen?

  När den gröna påsen är full knyter du ihop den med en dubbelknut och slänger den i din vanliga soptunna.

 • Varför ska allt som slängs i soptunnan ligga i påsar med dubbelknut?

  Dubbelknuten är viktig för att matavfall och annat avfall inte ska ramla ut i soptunnan, sopbilen eller sorteringsanläggningen. Sorteringskamerorna kan inte känna igen matavfall som har trillat ur sin gröna påse och då kommer det inte till nytta som biogas och biogödsel. Löst avfall kan också fastna och ställa till problem i sorteringsanläggningen.

 • Får jag slänga växter i den gröna påsen?

  Nej, påsen är bara till för matavfall. Eventuella grus- och jordrester kan ställa till med problem i biogasanläggningen.

 • Får påsarna användas till hundbajs?

  Nej, påsen är bara till för matavfall.

 • Hur gör jag med matfett?

  Matfett sorteras i den gröna påsen. Har du stekt mat och fått fett över i stekpannan kan du ta en liten bit hushållspapper, torka upp fettet och slänga det i den gröna påsen (hushållspapper slängs annars i hushållssoporna och inte i gröna påsen).

  Överbliven och använd matolja kan även lämnas in på återvinningscentralerna. Häll oljan (avsvalnad) på genomskinliga PET-flaskor, max 2 liter. När flaskan är full lämnar du in den i farliga baren. Oljan kan då bli nya produkter som stearinljus, tvål eller gummi.

 • Kommer matavfallet att lukta?

  Nej, inte mer än din vanliga soppåse. Här är några tips för att undvika lukt:
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken och ta upp det med en vaskskrapa.
  • Skala grönsaker och rotfrukter direkt i påsen.
  • Diska påshållaren ibland.
  • Skölj illaluktande avfall som till exempel räkskal i kallt vatten innan du slänger det.

   

 • Jag har inget matavfall, då behöver jag väl inte sortera?

  Jättebra att du inte har så mycket matavfall, all mat vi slänger i onödan är en stor miljöbov. Men oavsett hur duktig man är på att använda maten man har köpt hem, så blir det alltid lite rester, till exempel kaffesump, potatisskal och ben från kött och fisk. Även små mängder kan faktiskt göra nytta – ett enda bananskal räcker till exempel till att driva en biogasbil i 100 meter!

 • Hur påverkar detta mig som komposterar hemma?

  Du som komposterar dina matrester själv får gärna fortsätta med det. Sådant matavfall som du, av olika skäl, inte vill lägga på komposten kan istället läggas i den gröna påsen och bli till biogas och biogödsel.

 • Kostar de gröna påsarna något?

  Nej, du behöver inte betala något extra för de gröna påsarna, de ingår avfallstaxan. Däremot är det viktigt att den gröna påsen inte används till annat än matavfall, för då påverkar det naturligtvis kostnaderna för utsorteringssystemet och i slutändan HEM:s priser.

 • Blir renhållningsavgiften dyrare nu?

  De gröna påsarna och sorteringen ingår i avfallstaxan, som du betalar till HEM varje år. För att slippa göra några större prishöjningar undersöker HEM bland annat om det finns andra kommuner eller regioner som vill sortera sitt avfall i vår anläggning. De är då med och betalar för systemet och ju fler som delar, desto lägre blir kostnaden.

 • Hur kommer matavfallet till nytta?

  Matavfallet från Halmstad behandlas biologiskt och rötas av Laholms biogas för att kunna användas som fordonsbränsle, så kallad biogas. Restprodukten vid biogastillverkningen är biogödsel, som säljs till lantbruk och ersätter konstgödsel. På så sätt sluter vi naturens kretslopp – det som en gång kom från jorden och blev till mat förs tillbaka till jorden i form av gödsel.

 • Kör HEM sina sopbilar på biogas?

  HEM:s avfallsbilar kör redan på ett hundra procent fossilfritt och förnyelsebart drivmedel. Sedan hösten 2016 drivs alla HEM:s tunga fordon av HVO, hydrerad vegetabilisk olja, som framställs av vegetabiliska och animaliska oljor. 

 • Hur ofta ska jag byta påse?

  Det är naturligtvis beroende på hur mycket matavfall du slänger i den gröna påsen. När påsen är full är det dags att byta den. Om matavfallet i din gröna påse mot förmodan skulle börja lukta illa är även det en anledning till att byta.

 • Kommer det bli fler kärl nu att sortera ut allt avfall i hemma?

  I nuläget är det endast matavfallet och hushållsavfallet som kommer sorteras ut. Matavfallet i de gröna påsarna och hushållsavfallet i vanliga påsar. På längre sikt kan det bli aktuellt med flera påsar till olika fraktioner direkt i hushållen men det ligger hos Regeringen att besluta om en ändring för återvinningsuppsamlingen som idag tillfaller FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen).

 • Kommer det erbjudas påsar i flera storlekar?

  I detta första skede kommer de gröna påsarna enbart finnas i en storlek, avsedd för matavfall från hushåll. Större storlekar kan komma att tas fram efterhand när vi ser hur behoven och efterfrågan ser ut.

 • Kan bostadsrättsföreningar få en lösning för att förvara gröna påsar i sina soprum?

  I nuläget kan samtliga hushåll själva hämta påsrullar i matbutikerna eller på återvinningscentralerna. Finns ett intresse hos bostadsrättsföreningarna kan en lösning komma att bli aktuell framöver.

 • Kan jag komma och titta på den nya anläggningen?

  Vi tar emot besök av grupper i den optiska sorteringsanläggningen på tisdagar och torsdagar. Besök bokas direkt i vår kalender här.

 • Var slänger jag tuggummi?

  Tuggummi slängs i de vanliga hushållssoporna, inte i den gröna påsen.

 • Jag bor i villa, kommer jag att få en extra tunna att slänga den gröna påsen i?

  Nej, den gröna påsen knyter du ordentligt med en dubbelknut och slänger sedan i samma tunna som du slänger dina hushållssopor i idag.

 • Finns det någon mat som inte ska ner i gröna påsen?

  Kokosnötsskal och ostronskal är väldigt hårda och kan därför skada maskinerna som skapar slurryn, därför ska dessa inte läggas i de gröna påsarna utan i de vanliga hushållssoporna.

 • Hur fungerar det med hushållspapper?

  Hushållspapper slängs i hushållssoporna men om det behövs en liten bit för att till exempel torka upp matfettet ur en stekpanna med går det bra att slänga ner den i gröna påsen.

 • Påsarna är slut i min matbutik, hur får jag tag i nya påsar?

  Om det är slut på påsrullar i automaten kan du be butikspersonalen fylla på. Det är butikerna själva som beställer in och fyller på automaterna efter behov och åtgång.

 • Hur knyter man egentligen de gröna påsarna?

  Det enklaste sättet är att hålla ihop de snittade handtagen två och två, sedan knyta en ordentlig dubbelknut - precis som på en vanlig påse.

Senast uppdaterad:
2017-05-17 11:23

Ställ en fråga

Copyright 2017 - Halmstads Energi och Miljö AB