Så gör du

Att sortera ut matavfall med hjälp av gröna påsen är både lätt och smidigt. En liten insats av dig, men en stor insats för miljön! Så här gör du:

Matrester, skal, kaffesump med filter och allt annat matavfall lägger du i den gröna påsen. Övrigt hushållsavfall slänger du i din vanliga soppåse. Knyt ihop påsarna med en ordentlig dubbelknut och lägg dem i soptunnan. Det ska vara lätt att göra rätt!

Avfallet hämtas sedan av den ordinarie sopbilen och körs till den optiska sorteringsanläggningen på Kristinehed. Där sorteras matavfallet ut med hjälp av kameror, som känner igen de gröna påsarna.

Den gröna påsen

Det är smidigt att ha den gröna påsen i en hink eller påshållare, men för att undvika dålig lukt, lägg inte på något lock. När den gröna påsen är full knyter du en dubbelknut på den och lägger den i ditt vanliga sopkärl.

De gröna påsarna hämtar du i din livsmedelsbutik eller på någon av HEM:s återvinningscentraler.

Glöm inte dubbelknuten!

Tänk på att knyta ihop både de gröna påsarna och dina vanliga soppåsar med en ordentlig dubbelknut. Det enklaste sättet är att hålla ihop de snittade handtagen två och två, sedan knyta en ordentlig dubbelknut - precis som på en vanlig påse.

Sorteringskamerorna kan inte känna igen matavfall som har ramlat ut ur påsarna – och då går det direkt till fjärrvärmepannorna i stället för att komma till nytta i form av biogas och biogödsel. Sopor som ramlar ut ur påsarna kan också fastna och ställa till problem i sorteringsanläggningen.

Det är därför viktigt att aldrig slänga avfall – stort eller smått – löst i soptunnan. Skrymmande avfall som inte får plats i soppåsen lämnar du i stället på återvinningscentralen.

Senast uppdaterad:
2017-09-28 13:24
Copyright 2017 - Halmstads Energi och Miljö AB